StatCounter

sâmbătă, 22 februarie 2014

Apariție editorială: Cristina Liana Puşcaş, Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977)


„Lucrarea vizează restituirea în spaţiul istoriografic a unor realităţi necercetate până acum: Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraţionar: mii de deţinuţi politici, Frig, Foame şi Frică, cei «3F» ai universului mizeriei umane.
Îi găsim încarceraţi între zidurile puşcăriei de pe Criş pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirţe şi Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tămâianu şi protopopul ortodox de Vaşcău Terebenţiu Aurel, liderul Mişcării «Oastei Domnului» Traian Dorz, Arlette Coposu, soţia lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soţul Elizabetei Rizea, alături de alţi martiri din Munţii Făgăraşului, Lucreţia Jurj şi Roman Oneţ, executat la Oradea pentru apartenenţa la Grupul «Teodor Şuşman»; acestora li se adăugă zeci de membri ai organizaţiilor locale anticomuniste: Lotul Beiuşenilor, Organizaţia România Independentă, Organizaţia G4, Vlad Ţepeş II, dar şi mii de ţărani arestaţi pentru nepredarea cotelor.


Penitenciarul Oradea a ştiut, din păcate, să se ridice la nivelul aşteptărilor generale comuniste în privinţa îngrădirii libertăţilor cetăţeneşti, asuprindu-i pe toţi cei care au militat pentru o societate liberă şi democrată. Temutele temniţe de la Piteşti, Aiud, Sighet, Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privinţa dezumanizării, înfometării şi torturării celor care se opuneau imbecilizării forţate şi dictaturii roşii.”
„Această carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieţi de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit în tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci şi după eliberare, când s-au văzut umiliţi a doua oară, de o societate care nu le-a înţeles sacrificiul. Ei au plătit pentru curajul lor cu ani grei de temniţă, riscându-şi viaţa pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, dreptul de a gândi, de a citi, de a alege, dreptul de a trăi fără cătuşe, fizice sau mentale. Pentru tot ce am învăţat de la ei, le MULŢUMESC şi le dedic această carte”
Cristina-Liana Puşcaş
Informații preluate din anunțul privind lansarea cărții, postat pe facebook.

Niciun comentariu: