StatCounter

vineri, 28 martie 2014

Apariție editorială: Liliana Corobca, Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România



«„Controlul cărții” a fost o secție a Direcției Literatură în cadrul instituției cenzurii (Direcția Generală a Presei și Tipăriturilor). Cuvântul „cenzură” urma să dispară treptat din vocabular (oficial, nu exista cenzură în regimurile comuniste), fiind înlocuit cu un sinonim neutru: „control”. De fapt, „controlul cărții” presupunea activitatea unui mecanism complex, sofisticat și ramificat de cenzurare a tuturor publicațiilor. Spațiul cel mai generos din acest studiu este dedicat activității DGPT, începând cu structura acesteia, direcțiile și serviciile care se ocupau de controlul cărții, etapele de lucru, regimul vizelor, tipologia intervențiilor cenzoriale, relația cenzurii cu literatura minorităților naționale și cu sistemul de apărare a secretului de stat și terminând cu așa-zisa „desființare” a cenzurii.

Studiul de față reușește, pe de-o parte, să recupereze fondul încă necunoscut al instituției cenzurii și, pe de alta, să prezinte fenomenul cenzurii ca pe un sistem ierarhic, care a acționat cu aceeași eficacitate și în perioade anterioare sau ulterioare activității DGPT, care s-a înființat în 1949 și s-a desființat în 1977. Și înainte, și după acest interval de timp, cenzura a existat și a avut o activitate deosebit de intensă; Cenzura Militară, Comisia Aliată de Control, Ministerul Propagandei, dar și Consiliul Culturii și Educației Socialiste, editurile, Uniunea Scriitorilor, Secția de Propagandă și Agitație a Partidului Comunist, Securitatea sunt structuri implicate, mai mult sau mai puțin, în exercitarea cenzurii.
Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România a rezultat în urma investigațiilor făcute de Liliana Corobca în fondul recent desecretizat al DGPT. Cartea este o amplă prezentare, în cele mai mici detalii, a mecanismelor acestei structuri secrete care, învăluită în mister și implacabilă, a decis soarta literelor românești timp de mai bine de 50 de ani.»
Informații preluate de pe site-ul Editurii Cartea Românească.

Niciun comentariu: