StatCounter

joi, 27 martie 2014

Premiera filmului „Memorialul deportaților”


«Luni 31 martie 2014, ora 18:00 la Clubul Țăranului, va avea loc premiera de sală a „Memorialului deportaților”, realizat de Filaret Acatrinei (o producție T.V.R. International , imaginea Viorel Nicolau). Documentarul evocă suferința deportaților români , pierduți în zonele asiatice, visând întoarcerea la vetrele lor, revenire pe care doar putini dintre ei au mai apucat-o...»



«Masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941) a fost numai începutul... A rămas în conștiința românească prin numărul victimelor și sălbăticia cadrelor sovietice; un act de pură bestialitate. Fusese precedat de masacrul de la Lunca (6/7 februarie 1941), asasinatele de la Igești (iunie 1941) și a continuat cu celelalte “metode de pacificare” proprii ocupantului sovietic. Au urmat adică, deportările, procesele de “trădare a patriei sovietice”, arestările, torturile, exterminarea. Satul Frunza din Ținutul Hertei a fost șters de pe fata pământului. La fel s-a întâmplat între Tereblecea și Siret, în satul Prisaca... A mai urmat și marea foamete din 1946-1947 și “vigilența revoluționară” ulterioară...
Iată de ce Legea nr. 68 / 2011 a instituit o zi de cinstire a memoriei românilor – victime ale represiunii organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.»
Informații preluate de pe site-ul revistei Magazin Istoric.

Niciun comentariu: