StatCounter

marți, 29 aprilie 2014

Imagini de la exhumarea lui Gheorghe Pașca și Gavrilă Rus, ucişi de Securitate la 5 februarie 1956

În zilele de 28-29 aprilie 2014 a avut loc la Năsăud o acțiune de căutare şi exhumare a lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, ucişi de Securitate la 5 februarie 1956.
Gheorghe Paşca s-a născut la 13 aprilie 1901 în localitatea Săliştea de Sus, jud. Maramureş. Avea ca preocupări principale dogăritul, albinăritul şi mai ales vânătoarea. Treptat, a ajuns la o stare materială relativ prosperă, devenind o persoană cunoscută în zonă.
În vara anului 1946 a intrat în conflict cu autorităţile, ca urmare a refuzului său de a-şi preda puşca de vânătoare cu lunetă, aşa cum erau dispoziţiile legale. S-a refugiat în munți și a stat fugar până la 5 februarie 1956 când a fost împușcat de Securitate în urma unei confruntări.
Gavrilă Rus, s-a născut în 1934 în satului Bichigiu, com. Telciu, jud. Bistriţa-Năsăud. Acesta a dezertat din armată și i s-a alăturat lui Paşca în primăvara lui 1955. În urma confruntării armate din 5 februarie 1956 a fost și el împuşcat.
Mai multe detalii despre caz se pot găsi pe site-ul IICCMER.
Acțiunea de exhumare a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT).
Prin amabilitatea d-lui Gheorghe Petrov, arheolog la MNIT, sunt în măsură să prezint mai jos câteva imagini de la această acțiune.

Niciun comentariu: