StatCounter

vineri, 4 aprilie 2014

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Werner Sommerauer

Luptător neobosit anticomunist şi apărător neînfricat al drepturilor omului, braşoveanul Werner Sommerauer a încetat din viaţă în urmă cu două zile. Avea 78 de ani. Va fi înmormântat în cimitirul Bisericii „Cuvioasa Parascheva“ din Triaj.
Participant la revolta din 15 noiembrie 1987, Werner Sommerauer avea deja o importantă activitate împotriva regimului comunist. Braşoveanul este cunoscut pentru solidarizarea cu Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), înfiinţat în 1980 de dr. Ionel Cană şi de un grup de intelectuali şi muncitori. Ca radioamator, el era în atenţia Securităţii încă din anii ’69, bănuit că ar transmite mesaje subversive spre Occident. Pentru participarea la evenimentele anticomuniste din ’87 a fost condamnat, în cadrul celebrului proces desfăşurat la data de 3 decembrie 1987, la 3 ani cu „executarea pedepsei la locul de muncă“ şi repartizat la o întreprindere din Tulcea. În anii 2000, Sommerauer a fost probabil singura victimă târâtă într-un proces de calomnie de securistul care l-a torturat în ancheta care a urmat revoltei din 15 noiembrie ’87. Securistul care l-a bătut cu sălbăticie pe Sommerauer se numea Ristea Priboi, în anii 2000 cunoscut deputat PSD.

Cea mai grea pedeapsă
Sommerauer a fost unul dintre cei patru novembrişti care au primit pedepsele cele mai mari în procesul regizat de Securitate şi PCR la clubul Întreprinderii de Autocamioane Braşov. Sentinţa penală, purtând numărul 2823, din 3 decembrie 1987, a trimis în judecată 61 ,,inculpaţi“ pentru „comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, prevăzută şi pedepsită de articolul 321 alineatul 2 din Codul penal“. Pedepsele cele mai mari au fost de trei ani închisoare, pentru patru dintre muncitorii care s-au ocupat de organizarea coloanelor de manifestanţi: „În numele legii hotărăşte: în conformitate cu articolul 321, alineatul 2, din Codul Penal, condamnă la cîte 3 ani de închisoare pe inculpaţii Geneti Aurică, Mutihac Florin, Duduc Gheorghe şi Sommerauer Werner...“.
Imagine și informații preluate dintr-un articol mai amplu publicat în ziarul Monitorul Expres.

Niciun comentariu: