StatCounter

miercuri, 28 mai 2014

Seminar: Rezistența Armată Anticomunistă din munții României

„Cei care îşi uită istoria îşi uită identitatea, iar rememorarea eroilor şi mărturisirea continuă a curajului ţin de obligaţia civică a fiecăruia.
Organizaţia de Tineret a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat vă invită la un seminar dedicat reamintirii eroilor aproape uitaţi din istoria recentă a României: partizanii care au rezistat cu arma în mână contra urgiei comuniste.
Invitați:
Raluca Ioana Voicu Arnăuțoiu
Radu Ciuceanu - Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST)
Sorin Lavric - filosof, eseist
Alin Mureșan - Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC)
Constantin Vasilescu - Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria
Exilului Românesc (IICCMER)
Liviu Pleșa - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS)
Moderator: Irina Tomescu - Organizația de Tineret a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (OT PNȚCD)
Seminarul va avea loc marți, 3 iunie 2014, la ora 18:00, în incinta Sediului Central al PNȚCD (Bvd. Carol I, nr. 24).”
Informații preluate de pe pagina de facebook a evenimentului.

luni, 26 mai 2014

Bookfest 2014 - evenimente editoriale în legătură cu istoria recentă


Pentru cei interesaţi, aici pot găsi programul evenimentelor editoriale de la Bookfest 2014. Am făcut şi o selecţie a evenimentelor care au legătură cu istoria recentă. Probabil sunt mai multe, dar din cauză că nu sunt descrise cărţile, nu am reușit să-mi dau seama de asta.

miercuri, 21 mai 2014

Masă rotundă: Germani contra valută

„Mai bine de 20 de ani, între Germania Federală și România a existat o înțelegere secretă. În plin Război rece, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu le-a permis cetățenilor de origine germană să plece în Germania Federală – în schimbul unei recompense per capita. „Canalul top secret“, cum i se spunea la Bonn, a costat Germania Federală miliarde, valută cu care guvernul de la București și-a plătit datoria externă. În jur de 250.000 de persoane, o mare parte a minorității germane din România, și-au părăsit în acest fel țara.
Pe baza interviurilor cu politicieni, negociatori și emigranți, filmul documentar „Paşaport de Germania” analizează această tranzacție. Invităm realizatorii filmului la o discuție cu persoanele implicate și vă prezentăm secvențe din documentar.
Invitați vor fi Răzvan Georgescu (regizor), Alexandru Solomon (producător), Prof. Vinitilă Mihăilescu (SNSPA) şi Bruno Gross (Goethe-Institut).”
Evenimentul va avea loc în 23.05.2014, ora 15:00 la Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Sala Teatrelli, Piata Alexandru Lahovari, nr. 7.
Informații preluate de pe site-ul Institutului Goethe.

marți, 20 mai 2014

Apariție editorială: Gheorghe Onișoru, Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca

Pecetea lui Stalin este o lucrare care îşi propune să ne introducă în culisele luptei pentru putere din România anilor 1948-1952, pornind de la evenimentele care au condus la înlăturarea din fruntea Partidului Muncitoresc a tripletei Ana Pauker - Vasile Luca - Teohari Georgescu. Bazându-se preponderent pe informaţiile din arhivele comunismului şi ale Securităţii, autorul aduce în discuţie numeroase elemente legate de lupta pentru putere în partidul comunist, de contextul care a condus la pactul cu legionarii şi, mai ales, despre rolul nefast al lui Stalin asupra istoriei românilor.”

Apariție editorială: Silviu Sana, Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirţea în documentele Securităţii (1947-1979)

Lucrarea „se înscrie în seria restituirilor documentare ale istoriei recente, cu o focalizare aparte pe destinul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea preluat în 28 iulie 1949 de către preotul-profesor dr. Iuliu Hirţea. Atât măsurile de prigoană dezvoltate de regimului comunist de la Bucureşti şi cât atacurile reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române au dezvoltat în sânul Bisericii Greco-Catolice o atitudine de opoziţie. Despre această opoziţie vorbeşte şi cartea de faţă, însă, nu din perspectiva celui prigonit, ci dintr-o perspectivă analizată a prigonitorului, adică a Securităţii – instrumentul de represiune al regimului comunist. Şi drept dovadă, termenii rezistenţă, clandestinitate folosiţi în documentele Securităţii demonstrează tocmai opoziţia legitimă a Bisericii Greco-Catolice împotriva tuturor măsurilor de îngrădire la care ea a fost supusă în perioada 1946-1989.

Apariție editorială: Silviu Sana, Carte, cenzură şi biblioteci în Nord-Vestul României

Cartea cuprinde cinci studii care „abordează tematic două domenii de cercetare ştiinţifică: istoria (cu subdomeniul istoria cărţii şi istoria bibliotecilor) şi teologia.” Ultimul dintre cele 5 (însoțit de anexe documentare) „este dedicat bibliotecii diecezane greco-catolice din Oradea între anii 1948-1950, prezentând „destinul trist al acestei «instituţii de cultură» – care vorbeşte astăzi prin cărţile şi manuscrisele sale, «încredinţate» de regimul comunist altor instituţii”.
Volumul a apărut la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca în 2013.



joi, 15 mai 2014

Dezbatere „50 de ani – amnistia deținuților politici (1964)”




Marţi 20.05.2014, ora 18:00, Muzeul Municipiului București, (Palatul Suțu) B-dul I.C. Brătianu nr. 2 va avea loc dezbaterea: „50 de ani - amnistia deținuților politici (1964)”.
Participă: Radu Ciuceanu - Preşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Marcel Petrişor – Preşedinte al Federației Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, Neculai Popa - Preşedintele Romanian-American Council din SUA.
Organizatori: Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti şi Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”.