StatCounter

miercuri, 14 mai 2014

Evenimente prilejuite de apariţia documentarului „În spatele cortinei” în varianta de DVD

Filmul documentar „În Spatele Cortinei”, regizat de Bogdan Mustață, după un scenariu de Alin Mureșan va fi proiectat pe data de 17 mai, în trei locuri diferite din capitală, după cum urmează:


Ora 17:00 – Colivia


Ora 19:00 – Londophone


Ora 21:00 – Home Mătăsari


Documentarul de 50 de minute punctează, pe de o parte, principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947, cu sprijinul decisiv al Uniunii Sovietice şi al Armatei Roşii, iar pe de altă parte creionează dimensiunile represiunii de la sfârşitul deceniului V. Informaţiile sunt oferite atât de cercetători ai trecutului recent, cât și de mărturiile unor partizani şi foşti deţinuţi politici, ca Radu Ciuceanu, Nicolae Purcărea ori Dinu Zamfirescu. Pe lângă mărturiile actuale, filmul va cuprinde și imagini de arhivă, ziare ale epocii şi fotografii inedite.


În cadrul evenimentelor vor fi proiectate și câteva fragmente din filmul „Demascarea”, regia Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureșan. Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții pe marginea subiectului filmului, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, moderată de producătorul filmului, istoricul Alin Mureșan și avându-l ca invitat pe istoricul Constantin Vasilescu.

Evenimentele sunt prilejuite de apariţia documentarului „În spatele cortinei” în varianta de DVD, care va putea fi procurat de la toate locurile de proiecție, prin donații directe. În cadrul aceloraşi evenimente vor putea fi achiziționate și publicațiile scoase în cadrul proiectului „În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”: albumul foto-documentar dedicat rezistenţei armate și cele două reviste de benzi desenate pe tema „experimentului Piteşti”. Albumul reprezintă prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste și se centrează pe istoria a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Intrarea este liberă.

Niciun comentariu: