StatCounter

joi, 22 ianuarie 2015

Lansare de carte și comemorare: Cicerone Ionițoiu, Victimele terorii comuniste. Arestați, torturați, întemnițați, uciși. Dicționar A-B. Completare



Luni, 26 ianuarie 2015, de la orele 16.30, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu, B-dul Ion C. Brătianu nr. 2) va avea loc lansarea volumului Cicerone Ionițoiu, Victimele terorii comuniste. Arestați, torturați, întemnițați, uciși. Dicționar A-B. Completare.
Evenimentul are și un caracter comemorativ, pentru că în urmă cu 1 an, la 26 ianuarie 2014, Cicerone Ionițoiu părăsea această lume.
Publicată la editura Argonaut din Cluj-Napoca, lucrarea completează cele 11 volume apărute în perioada 2000-2010 la editura Mașina de Scris şi conține peste 9.600 de nume de români, germani, maghiari, evrei, armeni și alte naționalități, victime ale terorii comuniste (arestați, condamnați, închiși, uciși sau deportați în Bărăgan ori în Uniunea Sovietică).
Lansarea este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti și Editura Argonaut, Cluj-Napoca.
Vor lua cuvântul: Octav Bjoza și Liviu Tudoraș (Asociația Foștilor Deținuți Politici din România), Domnița Ștefănescu (Editura Mașina de Scris), Prof. univ. dr. Ilie Popa (Fundația Culturală „Memoria”), Cosmin Budeancă (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).

Apariție editorială: Adrian Cioroianu (editor), Comuniştii înainte de comunism. Procese şi condamnări ale ilegaliştilor din România

„…miza paginilor ce urmează este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria – şi din biografiile, cât mai reale, ale – comuniştilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor– adică, întâlnirile lor (nedorite de ei) cu sistemul de justiţie românesc, în faţa căruia ei, cu toţii, erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist, în anii ’30 sau în primii ani ’40, însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacţia şi neplăcerea justiţiei româneşti – ca şi spre potenţiala noastră dezagreabilă uimire, astăzi – astfel de admiratori au existat în România. Procesele lor ni-i arată opuşi legilor de atunci, dar destul de curajoşi în arenă. Vom vedea strategiile lor de apărare, orgoliul lor de a face parte dintr-o castă de iniţiaţi sau convingerea lor că fac parte din avangarda unei lumi pe care o credeau mai dreaptă şi mai bună. (…) Aşa cum titlul o spune, ne-au interesat aici câţiva dintre comuniştii de dinainte de comunism – adică, acei militanţi care şi-au consumat energia şi timpul pentru o cauză ce atunci părea improbabilă, dacă nu imposibilă.” (Prof. univ. Adrian Cioroianu, editor)
Volumul reunește șase capitole dedicate proceselor unor comuniști din România, activi în perioada ilegalității. Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul:

Lansare nr. 19/2014 al revistei „Martor”

„Una din caracteristicile remarcabile ale ţărănimii este rezistenţa ei la necroloage” scrie Frank Uekoetter, profesor la Universitatea din Birmingham, în postfaţa revistei Martor 19/2014 a cărei lansare are loc vineri, 30 ianuarie 2015, 18h30, la librăria Bastilia din Piața Romană.
„Sub titlul At the Margins of History. The Agrarian Question in Southeast Europe, numărul 19/2014 al revistei de antropologie MARTOR are amploarea unui volum colectiv, menit să umple golul științific în ce privește problema agrară în Europa de Sud-Est. În Romania, ţară cu o importantă populaţie rurală, nu a existat după 1989 o dezbatere pe acest subiect în mediul academic autohton, cu atât mai puţin o colecţie de lucrări care să analizeze subiectul comparativ cu ţările vecine cu care România îşi împărtăşeşte istoria.

Holocaust Film Festival, 27-29 ianuarie 2015

În perioada 27-29 ianuarie 2015 va avea loc la Muzeul Țăranului Român primul festival de film despre Holocaust.
Festivalul se deschide marți, 27 ianuarie 2015, de la ora 17:30.
Prima zi de festival aduce în atenția publicului producția regizorului român Radu Gabrea, Călătoria lui Gruber și documentarul Genocide, câștigător al premiului Oscar, narat de Liz Taylor și Orson Welles.
Holocaust Film Festival este un proiect al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii și în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român.
Intrarea este liberă, iar agenda festivalului poate fi consultată mai jos:

Conferința „Mărturisindu-i pe mărturisitori - în căutarea vredniciei pierdute”


Joi 22 ianuarie 2015, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, studio Horia Bernea (intrarea prin curtea interioară din strada Monetăriei) are loc conferința „Mărturisindu-i pe mărturisitori - în căutarea vredniciei pierdute”.
În centrul evenimentului se va afla noul volum publicat de Fundația Sfinții Închisorilor și Editura Rost: Cartea mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești.
Alături de autor, Răzvan Codrescu, vor lua cuvântul Dan Puric (actor, regizor, scriitor), Prof. univ. dr. Pavel Chirilă (președintele Asociației CHRISTIANA) și Claudiu Târziu (jurnalist, președintele Asociației ROST).
Informații preluate de pe pagina de facebook a Fundației Sfinții închisorilor.