StatCounter

vineri, 6 martie 2015

Mara Mărginean, Ferestre spre furnalul roșu. Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945-1968)


„În 1945, autoritățile comuniste au inițiat un plan de construcție urbană și industrializare intensivă, care avea să culmineze în 1968 cu reorganizarea administrativ-teritorială a României. În acest context, s-au deschis foarte multe șantiere noi, unde se concentra o forță de muncă venită din diferite zone ale țării. Marile centre industriale au devenit astfel și mari centre urbane.
Volumul analizează procesul de urbanizare a localităților Hunedoara și Călan, ca urmare a dezvoltării combinatelor siderurgice de aici. Sunt prezentate programele de sistematizare, politicile economice aplicate de regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primele proiecte arhitectonice și dinamica fondului locativ, toate purtând amprenta influenței sovietice.

Mara Mărginean își ilustrează expunerile cu numeroase fotografii și schițează și un profil al muncitorului siderurgist, dezvăluind informații mai puțin cunoscute despre condițiile de muncă, metodele de angajare, îndeplinirea normelor de producție, salarizare sau puterea de cumpărare.”
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc
Cei interesați pot găsi cuprinsul aici.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: