StatCounter

marți, 26 ianuarie 2016

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Aurora Dumitrescu (Ille)

S-a născut la 13 februarie 1932, în Beiuș, județul Bihor. A fost arestată în 13 decembrie 1951, pe când avea 20 de ani, „pentru apartenență la «Lotul Beiușenilor», organizație considerată «subversivă, paramilitară, cu caracter legionar».
„După arestare a fost dusă la sediul Securității din Oradea și anchetată timp de un an și o lună. A fost lovită în repetate rânduri și supusă unui regim foarte dur, anchetatorii ajungând chiar să-i fractureze o mână.

Din mărturiile ei se poate contura o imagine clară a modului în care se desfășurau anchetele: «La Securitatea Oradea erau niște bestii: n-aveai voie să vorbești, n-aveai voie sa cânți colinde de Crăciun, anchetele se făceau numai noaptea, cu bătăi crunte. Sergentul ne punea ochelari negri când ne lua din celulă și, până sus, la camera unde ne interogau, ne izbea cu capul de toți pereții sau ne izbea cu cizmele”.
A fost condamnată la 6 ani închisoare corecțională. A trecut prin închisorile Oradea, Jilava, Mislea. A fost eliberată la 24 iulie 1953.
„Ca majoritatea celor arestați pe criterii politice, după eliberare s-a confruntat cu o serie de probleme privind reintegrarea socială, fiind exmatriculată din șapte facultăți. S-a angajat ca muncitor necalificat la minele de aur de la Săcărâmb, apoi, după o vreme, s-a mutat în București. A reluat studiile universitare, întrerupte în anii de detenție, absolvind Facultatea de Istorie și Geografie.”
Ne-a părăsit azi, 26 ianuarie 2016. În 28 ianuarie, ora 11.00, va avea loc, la Biserica Sfântul Silvestru din București, slujba de înmormântare, apoi înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu.
Informații preluate de pe pagina de facebook memoriarezistenței și din fișa matricolă penală.

Niciun comentariu: