StatCounter

marți, 29 noiembrie 2016

Apariție editorială: Robert Levy, Gloria și decăderea Anei Pauker (ediția a II-a revăzută)



„Ana Pauker este considerată în general marioneta comunismului sovietic în România, aplicând orbește tehnicile represive de tip stalinist. Biografia lui Robert Levy schimbă însă această imagine unilaterală, prezentând o femeie cu o forță remarcabilă, dominată mai degrabă de contradicții decât de dogmatism. Dezvăluind adevărata poveste a Anei Pauker, autorul nu încearcă să o reabiliteze, ci doar să surprindă conturul unei personalități complicate, așa cum reiese ea dintr-o mulțime de documente de arhivă.”

luni, 28 noiembrie 2016

Lansare de carte la Deva: Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală


Joi, 8 decembrie, ora 17.00 la Deva Mall (et. 4, Salle d’Or) va avea loc lansarea volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală.
Vor lua cuvântul: dr. Livia Sicoie-Coroi (Colegiul Național „Avram Iancu”, Brad), dr. Dorin Petresc, dr. Daniel I. Iancu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva) și subsemnatul.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, Editura Cetatea de Scaun și Deva Mall.
Mai multe detalii despre volum aici.

Apariție editorială: Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate. Ediție îngrijită, Cuvânt înainte și Notă asupra ediției de Ruxandra Cesereanu


„În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), la dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu (1899-1984), bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată mențiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fișe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o «activitate contrarevoluționară», de «dușman înrăit», «dușman de moarte al regimului democrat popular» și «element proeminent al rezistenței greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rîndurile credincioșilor greco-catolici, ținîndu-i sub influența lui și mobilizîndu-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă».

Apariție editorială: Tudor Vișan-Miu, La şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine

Lucrarea reprezintă o „sinteză atent documentată a informațiilor despre formarea Regelui Mihai și despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală menită să familiarizeze viitorul suveran al țării cu tânăra elită a tuturor categoriilor sociale și a tuturor provinciilor istorice românești.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Corint, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

marți, 22 noiembrie 2016

Conferinţă națională „Geopolitică, revoluţii şi contrarevoluţii: anul 1956”



În 24 noiembrie 2016, la București (Str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sector 1) Institutul Național pentru Studierea Totalitaritarismului orgnizează Conferinţă națională „Geopolitică, revoluţii şi contrarevoluţii: anul 1956”.
Pentru cei interesați redau mai jos programul conferinței.

Workshop „Motivaţiile interioare ale colaborării cu Securitatea”

În perioada 24-25 noiembrie se va desfășura la Cluj-Napoca workshop-ul „Motivaţiile interioare ale colaborării cu Securitatea’.
Evenimentul este organizat de Institutul pentru Studierea Minorităţilor Naţionale (ISPMN) în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice - Guvernul României.
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentului.

luni, 21 noiembrie 2016

Discuţie cu tema: "Istoria recentă, sursă pentru teatrul contemporan"


În cadrul întâlnirilor lunare ale proiectului „Serile de Istorie socială”, Asociaţia Română de Istorie Socială și Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti îi invită pe cei interesați la o discuţie cu Gianina Cărbunariu, regizoare şi dramaturg, pe tema „Istoria recentă, sursă pentru teatrul contemporan”.
Evenimentul va avea loc joi, 24 noiembrie a.c., ora 17, la Sala de Consiliu a Facultăţii de Istorie, Bdul Regina Elisabeta nr. 4-12, sectorul 5.