StatCounter

luni, 20 noiembrie 2017

Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu - un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate - ediţia a II-a, adăugită


„Această carte mărturisește nu doar despre persecuțiile la care a fost supus un preot greco‑catolic care nu voia să renunțe la credința sa (din punctul acesta de vedere cartea de față prezintă un destin arhetipal, reprezentativ pentru majoritatea greco‑catolicilor), cât mai ales despre rezistența pe care el a opus‑o presiunilor de tot felul (delațiuni, amenințări, amenzi, înscenări, ani de închisoare, izolare publică, singurătate).

Documentele furnizate de C.N.S.A.S., în variatele dosare de urmărire ale lui Vasile Cesereanu, cuprind diferite acte (din 1950 până în 1977): note de informare, referate, declarații, rapoarte, procese verbale, sinteze generale, planuri de măsuri, sentințe, mandate, fișe, ordonanțe, tabele, adeverințe, delațiuni, memorii de protest, scrisori oficiale și private. Acestor acte aflate în dosarele obținute de la C.N.S.A.S. le‑am adăugat un document de o valoare rară - Memoriul din 1980 înmânat Papei Ioan Paul al II-lea (recuperat din Arhiva provincială baziliană din Cluj) și diferite documente din portofoliul familiei Domițian și Aurora Cesereanu. Este vorba despre un Memoriu către Tribunalul Regional Cluj și despre diferite scrisori ale lui Vasile Cesereanu către familia fiului său Domițian Cesereanu (majoritatea expediate din exil, între anii 1978 -1983).”
Ruxandra Cesereanu
Volumul, îngrijit de Ruxandra Cesereanu, reprezintă ediția a II-a a cărții, adăugită (cu 200 pagini de documente în plus față de prima) și a apărut la Editura Galaxia Gutemberg.

Niciun comentariu: