StatCounter

marți, 19 decembrie 2017

Apariție editorială: Cosmin Budeancă (coord.), Vieţi în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii şi documente. vol. I

„Ne-am propus să prezentăm dificultățile și suferințele prin care au fost nevoiți să treacă atât deținuții politici, cât și membrii familiilor acestora, respectiv cîteva sute de mii de persoane (pentru că arestarea și condamnarea unui «dușman al poporului» avea efecte și asupra părinților, soției/soțului și copiilor). De asemenea, am dorit să surprindem interferențele autorităților statului cu destinele lor, modul în care acestea s‑au repercutat asupra evoluției lor sociale, profesionale, economice pe termen mediu și lung (unele identificabile chiar și în prezent), dar și încercările de a ieși din zona marginală a societății.

Documentele reflectă problemele cu care s‑au confruntat deținuții politici în timpul detenției și după eliberare (dificultățile de a‑și continua studiile, de a‑și găsi un loc de muncă, de a‑și întemeia o familie sau de a o păstra pe cea de dinainte de arestare). Printre problemele de după eliberare pe care le‑am ilustrat se numără și încercările autorităților de compromitere a acestora în fața apropiaților și a altor deținuți, tentativele și metodele folosite la racolarea unora dintre ei ca informatori și modul în care s‑a derulat colaborarea lor cu Securitatea. În ce privește familiile, am reprodus documente care se referă la încercările de a lua legătura cu cei închiși, la divorț ca soluție pentru a scăpa de șicanele și marginalizarea din partea autorităților, la urmărirea copiilor și a altor membri ai familiei, precum și la problemele pe care le‑au avut aceștia. Credem că interviurile și documentele publicate vor aduce o contribuție consistentă la completarea imaginii represiunii comuniste în România.”
Editorii
Volumul conține 19 interviuri, realizate de Dalia Bathory, Cosmin Budeancă, Andreea Tuzu, Dragoş Ursu) cu 8 foști deținuți politici, o soție de fost deținut politic și 12 copii sau nepoți de foști deținuți (din județele Alba, Arad, Brașov, Buzău, Covasna, Galați, Harghita, Maramureș, Sibiu, Suceava, din București și din Freiburg - Germania). De asemenea, 55 de documente din Arhiva CNSAS, privind situația deținuților, respectiv situația familiilor acestora, în timpul și mai ales după perioada de detenție.
Mai multe detalii despre volum pe site-ul Editurii Polirom.

Niciun comentariu: