StatCounter

marți, 27 martie 2018

Apariție editorială: Manuela Marin (ed.), Romii și regimul comunist din România. Marginalizare, integrare și opoziție


Volumul, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, „își propune să reconstituie, din perspectiva documentului de arhivă, istoria romilor în perioada regimului comunist din România. În acest sens, am urmărit să surprind nu doar modul în care autoritățile s-au raportat la problema romilor, ci și felul în care ei au reacționat la măsurile și politicile care-i vizau în mod direct. Ca urmare, documentele descriu experiența romilor pe câteva coordonate principale: marginalitatea socială, integrarea în societatea românească, care uneori presupunea și colaborarea cu instituțiile statului și, nu în ultimul rând, opoziția.


miercuri, 21 martie 2018

Apariție editorială: Antonio Faur, Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din sudul Bihorului. Grupul Ștefan Popescu (1946-1950). Mărturii documentare inedite

Volumul, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, este o continuare a unor cercetări începute de autor în urmă cu peste 25 de ani și conține o prezentare etapizată a preocupărilor istoriografice privind rezistența anticomunistă din zonă precum și 81 de documente din Arhiva CNSAS, care aduc date noi și oferă o mai bună înțelegere a constituirii, evoluției și efectelor pe care Grupul Ștefan Popescu le-a avut.

Apariție editorială: Smaranda Vultur, Germanii din Banat prin povestirile lor

A apărut recent ediţia a II-a revăzută și adăugită a volumului coordonat de Smaranda Vultur, Germanii din Banat prin povestirile lor, care reunește „interviuri autobiografice și studii antropologice despre minoritatea germană din Banat, care creionează imaginea de ieri și de azi a unei etnii, precum și repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip povestea vieții sunt prezentate destine individuale, obiceiuri, tradiții, locurile rămase în memoria etnicilor germani, precum și odiseea celor deportați în URSS în 1945 și în Bărăgan în 1951.

joi, 15 martie 2018

Expoziție de fotografie: „AȘA VĂZUT-A ZAHARIA. Improvizații într-o lume captivă”


Expoziția, realizată de Ambasada Republicii Moldova în România și Muzeul Național al Țăranului Român, va fi vernisată miercuri, 21 martie 2018, ora 18.30, la Sala Foaier și va putea fi vizitată până pe 22 aprilie 2018, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

Apariţie editorială: Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi teologi din Arhiepiscopia Aradului în închisorile comuniste (1945-1964)

Volumul de 210 pagini conține un număr de 66 de fișe biografice ale clericilor și teologilor din Arhiepiscopia Aradului, ordonate alfabetic, o prefață a Înaltpreasfințitului dr. TIMOTEI Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, o introducere de Adrian Nicolae Petcu și anexe.
„Problematica clericilor și teologilor arădeni deținuți în închisorile comuniste reprezintă un important capitol al istoriei recente Ortodoxiei Românești, un exemplu de mărturisire și demnitate bisericească într-o epocă prea puțin cunoscută și adeseori manipulate în termini negativi de către detractorii bisericii” 
                                                                    Adrian Nicolae Petcu

Apariţie editorială: Ierom. Grigorie Benea (coord), Preoți din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în temnițele comuniste

Volumul are un cuvânt înainte de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, un argument și o introducere, și conține 3 studii abordând diverse aspecte privitoare la istoria bisericii ortodoxe în anii comunismului și 97 de fișele biografice ale preoților din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Volumul de 400 de pagini, coordonat de Ierom. Grigorie Benea, îi are ca autori pe Andreea Ineoan, Emanuil Ineoan, Andreea Opriș, Adrian Nicolae Petcu, pr. Dorin Sas, Dragoș Ursu, și a apărut la Editura Renașterea.

Apariţie editorială: Liliana Corobca, Capătul drumului

„Familia Anei Blajinschi, o femeie de aproape 90 de ani, decide să o mute pe aceasta la un cămin de bătrâni. O strănepoată primește misiunea delicată de a merge la ea ca s-o convingă să accepte această soluție. Însă vizita ia o turnură neașteptată când octogenara începe să-i povestească fetei despre perioada de coșmar din tinerețe, când a fost deportată în stepele Kazahstanului. După o călătorie cumplită, alături de mii de oameni înghesuiți în vagoanele pentru vite, în timpul căreia a crezut la un moment dat că și-a găsit dragostea, pentru Ana au urmat 10 ani de viață grea, pe timp de război și foamete, însă credința în Dumnezeu și speranța că va supraviețui i-au dat putere.

Apariţie editorială: Cristina Vățulescu, Cultură şi poliție secretă în comunism

„Deschiderea arhivelor polițiilor secrete a iscat scandaluri compromițătoare în tot fostul bloc sovietic. Cultură și poliție secretă în comunism este o analiză revelatoare și responsabilă a acestor arhive, autoarea oprindu-se asupra celor mai temute documente – dosarele personale – și asupra mai puțin cunoscutelor colecții de filme. Cristina Vățulescu arată că dosarul personal a fost genul biografic cel mai puternic și mai răspândit în comunism, cu structură predefinită, și îi studiază efectele asupra dezvoltării autobiografiei, romanului și altor genuri literare majore în epocă.

Dezbatere: Locul muzeului în societatea contemporană


În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București îi invită pe cei interesați la conferința-dezbatere „Locul muzeului în societatea contemporană și vernisarea  unei expoziții de fotografie cu săli din muzeele românești organizate după 1918.