StatCounter

miercuri, 12 decembrie 2018

Apariție editorială: Florian Kührer-Wielach, Michaela Nowotnick (eds.), Aus den Giftschränken des Kommunismus. Methodische Fragen zum Umgang mit den Überwachungsakten în Südost- und Mitteleuropa. [Chestiuni metodologice privind abordarea dosarelor de supraveghere în Europa Centrală şi de Sud-Est]



Volumul, apărut la Friedrich Pustet Verlag, Regensburg, 2018 are 472 pagini și conține studii în germană sau engleză semnate, printre alții, de: Dragoș Petrescu, Corneliu Pintilescu, Gabriel Andreescu, Stefan Sienerth, Corina L. Petrescu, Laura G. Laza, Ágnes Kiss, Georg Herbstritt, William Totok, Stefano Bottoni și Andra-Octavia Cioltea-Drăgiciu.

«Ce spun de fapt dosarele de supraveghere întocmite de către polițiile secrete despre epoca comunistă și actorii ei? Pot fi atribuite întotdeauna în mod clar rolurile de victimă și cel de făptaș? Unde se termină procesul de reevaluare socială și prelucrarea traumelor? Unde începe răzbunarea, și cum apar noi relații de putere pe baza „cunoștințelor de dosar”? Volumul oferă o imagine a cercetărilor axate pe regimurile comuniste din Europa Centrală și de Sud-Est (Germania, România, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria). Pe lângă funcționarea aparaturii de specialitate și situația actuală a arhivelor în diferite state, studiile de caz pe diferite minorități etnice, religioase și alte tipuri de minorități discută într-o abordare interdisciplinară posibilele lecturi ale dosarelor de supraveghere și aportul lor la lărgirea cunoștințelor aparținând studiilor culturale, umaniste și sociale. În privința situației din România, persoanele aparținând unei minorități naționale sau chestiunile legate de o comunitate apar în cazul comunității germane și maghiare.»
Mai multe detalii despre volum aici.
Informații preluate de pe pagina de facebook a ISPMN.

Niciun comentariu: