StatCounter

sâmbătă, 7 mai 2011

Adam Burakowski, Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor

A apărut la Editura Polirom un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceauşescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii.

Adam Burakowski (n. 1977) - doctor în ştiinţe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii Est-Europene al Universităţii din Varşovia (2004). În 2003 a efectuat stagii la Cold War International History Project din cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, respectiv la Ambasada Republicii Polone din Bucureşti. Din 2004 este asistent, iar din 2007 lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Între 2006 şi 2010 a fost director adjunct al postului de radio Polonia International. Din 2009 face parte din consiliul de gestionare a proiectului reţe­lei europene de radio Euranet. Este coautor (împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Paweł Ukielski) al cărţii 1989 - Toamna Naţiunilor (Varşovia, 2009).
„Cartea lui Adam Burakowski este o carte despre o dictatură şi un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu ne oferă şi o perspectivă de istorie politică, alături de explicaţiile necesare privind felul în care a funcţionat regimul ceauşist folosindu-se frica, manipularea şi falsul naţionalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărţi va fi răsplătit. Volumul are la bază surse bibliografice numeroase, româneşti şi străine, ceea ce demonstrează o abordare atentă – pentru că, până la urmă, tema istoriei regimului ceauşist este provocatoare, dar şi anevoioasă, complicată prin capcanele pe care le poate întinde.” (Stejărel Olaru)
Cartea este tradusă în limba română de Vasile Moga şi este prefaţată de Stejărel Olaru.
Cuprinsul cărţii aici: şi aici
Detalii şi comenzi aici:.

Niciun comentariu: