StatCounter

vineri, 31 august 2012

Lansare de carte: Andrei Pippidi, „Case şi oameni din Bucureşti”, Humanitas, 2012


Luni, 3 septembrie, ora 19, la Librăria Café Kretzulescu, Calea Victoriei nr. 45 va avea loc lansarea cărţii în două volume „Case şi oameni din Bucureşti”, de Andrei Pippidi.
La eveniment sunt invitaţi: arh. Nicolae Lascu şi arh. Şerban Sturdza.

„De vreo zece ani, tot mai multe faţade ale unor clădiri din secolul al XIX-lea încep să se oglindească în pereţii de sticlă ai unor turnuri ridicate împotriva oricăror principii de urbanism şi, mai ales, împotriva istoriei unui oraş şi aşa desfigurat de demolările din anii '80. Suntem atacaţi de o specie nouă de prădători: speculanţii imobiliari, câştigătorii pe termen scurt din sluţirea oraşului. Rapacitatea lor nu se împiedică decât de protestele celor care cunosc în amănunt povestea caselor, străzilor şi oamenilor din Bucureşti. Andrei Pippidi este unul dintre puţinii bucureşteni care au protestat demonstrând că valoarea educativă a unei case vechi este infinit mai mare decât valoarea investiţiei în „buildingul" care îi va lua locul. Articolele din Dilema veche, reunite în această carte, sunt ultima şansă de a opri dezastrul şi de a-i împiedica pe bucureşteni să-şi piardă clădirile şi, odată cu ele, istoria.”
    Textul de prezentare a cărţii este preluate de pe site-ul Editurii Humanitas.

200 de ani din istoria românilor dintre Prut şi Nistru, 1812-2012, Litera 2012





A apărut la Editura Litera volumul „200 de ani din istoria românilor dintre Prut şi Nistru, 1812-2012”, coordonat de acad. Ioan-Aurel Pop şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu. La realizarea lui au mai contribuit:  prof. univ. dr. Ion Bulei, prof. univ. dr. Anatol Petrenco, dr. Ion Varta.
„O nouă istorie a Basarabiei, la două secole după ce, printr-un act de forţă, i-a fost marcat brutal destinul, se impunea.  Fireşte, trecutul acestei frânturi de ţară românească este, în linii mari, cunoscut, însă abordarea de faţă vine în condiţiile noi, de după căderea Uniunii Sovietice şi în urma cercetării unor bogate surse inedite, inaccesibile odinioară. Desecretizarea arhivelor în ultimele două decenii şi efervescenţa investigaţiilor din România, Republica Moldova, Federaţia Rusă, din Europa Occidentală sau Statele Unite ale Americii au deschis noi căi de abordare a trecutului, oferind sugestii nebănuite altădată, iluminând unghiuri complet obscure, conducând la dezlegări surprinzătoare.”
Din cuprins: Ţara Moldovei de la întemeiere până la 1812 • Basarabia pierdută în conştiinţa românilor • Politica de deznaţionalizare şi mişcarea naţională a românilor basarabeni sub ocupaţia ţaristă (1812-1918) • Evoluţia Basarabiei în cadrul statului naţional unitar român (1918-1940) • Din componenţa U.R.S.S. la statul independent
Lucrarea a fost realizată şi tipărită cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Informaţii preluate de pe site-ul bestseller.md, unde cei interesaţi pot găsi mai multe detalii despre carte.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trecut din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în coordonarea prim-ministrului


Potrivit Hotărâri de Guvern nr. 866/2012 (23 august.2012) privind modificarea şi completarea HG nr. 902/2005 (de înfiinţare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”), Institutul a trecut din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în coordonarea prim-ministrului.
„Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea, publicarea documentelor şi rezolvarea unor probleme ştiinţifice referitoare la Holocaust, elaborarea şi implementarea de programe educaţionale şi culturale privind acest fenomen istoric”.
Una dintre atribuţiile Institutului este şi aceea că poate propune Secretariatului General al Guvernului iniţierea de proiecte de acte normative în domeniul său de activitate.
Numărul maxim de posturi al Institutului este de 18 iar cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

miercuri, 22 august 2012

The program of the Râmnicu Sărat Summer University, 20-26 august 2012

Monday, 20 august 2012
10.00 - 19.00 Participants’ arrival and accommodation at the “Ovidiu Resort”, Râmnicu Sărat
19.00 - 20.00 Dinner
20.00 - 21.00 Welcome remarks from the organizers

Tuesday, 21 august 2012
9.00 - 10.00 Breakfast
10.30 – 12.00 The premises of the former penitentiary of Râmnicu Sărat - The official opening of the Summer University (Welcome speeches given by representatives of the Institute for the Investigation of Communist Crimes and Memory of the Romanian Exile, Konrad Adenauer Foundation, Representatives of County and Local authorities)

12.30 - 13.30 Lecture - Adelina ŢÎNŢARIU (director of educational programs - Institute for the Investigation of Communist Crimes and Memory of the Romanian Exile) - The penitentiary of Râmnicu Sărat in the Romanian concentration system

luni, 20 august 2012

Proiecţie specială a documentarului „Marele jaf comunist"

Documentarul „Marele jaf comunist”, în regia lui Alexandru Solomon, va avea loc o proiecţie specială pe 23 august, pe terasa Cărtureşti Verona din capitală, cu ocazia lansării pe DVD a filmului, informează Parada Film.
DVD-ul include şi filmul „Reconstituirea” (1960), regizat de Virgil Calotescu, pe un scenariu aprobat de Ministerul de Interne al Republicii Populare Române.
Cu ocazia lansării acestui DVD, pe terasa Cărtureşti Verona va fi organizată joi, 23 august, de la ora 20.00, o proiecţie specială a filmului „Marele jaf comunist”, în prezenţa regizorului Alexandru Solomon. În august 1959, în Bucureşti, o maşină a Băncii Naţionale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascaţi şi înarmaţi, care fug cu suma de 1,6 milioane de lei.
O lună mai târziu, şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste sunt arestaţi şi acuzaţi de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securităţii. Apoi sunt condamnaţi la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puţin de un an, filmul „Reconstituirea”, în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.

Expoziţia „Raving History” semnată Tara (von Neudorf)

Joi, 23 august 2012, ora 19:30 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei „Raving History” semnată Tara (von Neudorf), curator Diana Dochia. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 29 august – 23 septembrie 2012.
Vă mai amintiţi ce însemna 23 august?! 23 august, ziua Naţională a României, în urmă cu 23 de ani, reprezenta întoarcerea armelor în razboiul anti-fascist. Expoziţia „Raving History” semnată Tara (von Neudorf) ne introduce în perioada „glorioasă” a acelor vremuri prin intermediul planşelor şi hărţilor de propagandă comunistă. „Raving History” creionează ce am fost învăţaţi să credem şi să ştim despre noi. Tara (von Neudorf) oferă publicului contemporan imaginea unei lumi răvăşite, în care valorile au fost transformate, reinterpretate, trunchiate sau prea-mărite pentru a servi unor idealuri politice. Tara (von Neudorf) nu propune o imagine idilică sau nostalgică a istoriei, nu face judecăţi de valoare şi nici nu încearcă să se distanţeze de subiect. Tara (von Neudorf) nu se raportează la comunism pentru a fi „cool”, nu se foloseşte de recuzita comunistă – cravata de pionier, costumul de şoim al patriei, secera şi ciocanul – ca simplu element decorativ al unei epoci, care a marcat şi a zdruncinat istoria României. Tara (von Neudorf) prezintă istoria după criteriile şi modul în care o generaţie întreagă a fost obligată să o înveţe.

vineri, 17 august 2012

Nicolae Iuga, „Securitatea, Cezarul şi sfoara de câlţi a lui Elie Wiesel”, Limes, 2012

A apărut la Editura Limes din Cluj-Napoca volumul semnat de Nicolae Iuga, „Securitatea, Cezarul şi sfoara de câlţi a lui Elie Wiesel”, un eseu memorialistic referitor la o perioadă din vreme studenţiei acestuia, când Securitatea i-a întocmit un dosar de urmărire despre care a aflat abia în urmă cu cinci ani.
În paginile cărţii este prezentat, printre alte gânduri ale autorului, o treime din dosarul de urmărire al autorului, întocmit de Securitate în perioada în care acesta era student în capitală. Autorul îl menţionează în paginile cărţii sale şi pe Elie Wiesel, cu care a corespondat la finalul anilor 80.
Nicolae Iuga este doctor în filosofie, scriitor, jurnalist şi cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Volumul a fost lansat la 12 iunie în Baia Mare.
     Informaţii preluate de pe site-ul Maramedia.

Dezbaterea 23 August - Eroi şi Victime

Pentru a marca prima celebrare a datei de 23 august ca zi a comemorării victimelor comunismului şi fascismului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează dezbaterea 23 August - Eroi şi Victime.
    Evenimentul va avea loc miercuri, 23 august 2012, ora 15.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5). La discuţia privind semnificaţiile, consecinţele şi, nu în ultimul rând, percepţiile actuale asupra acestui moment crucial al istoriei secolului XX, vor lua cuvântul Neagu Djuvara, istoric, Adrian Cioroianu, istoric, Adelina Ţînţariu, IICCMER, şi Ştefan Bosomitu, IICCMER.

Mircea Stănescu, Reeducarea în România comunistă (1949-1955). Vol. III: Târgu-Ocna, Ocnele Mari, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Polirom, 2012

A apărut volumul al III-lea al seriei Reeducarea în România comunistă, care prezintă cazurile de reeducare din închisoarea-sanatoriu Târgu-Ocna, penitenciarul Ocnele Mari şi lagărele de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, evidenţiind caracterul inuman al tehnicilor de „demascare”, din perioada de apogeu şi până la „destinderea” de după moartea lui Stalin. Este istoria unor teribile căderi umane şi, în acelaşi timp, a unei impresionante rezistenţe, dar şi o pildă de demnitate.
Cele trei volume ale seriei Reeducarea în România comunistă oferă o istorie completă a reeducării de tip „Piteşti”, de la primele tentative – închisorile Aiud şi Suceava (1945-1949) – până la interzicerea ei oficială. Căutările în arhive şi discuţiile cu foşti deţinuţi au dat naştere acestei lucrări al cărei scop este de a reconstitui, conform autorului, „istoria încercărilor regimului de a reeduca deţinuţii politici, adică de a-i transforma din duşmani (reali sau presupuşi) în aderenţi ai doctrinei şi practicii comuniste”.
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Despre autor:

joi, 16 august 2012

A apărut volumul VI din seria „Experienţe carcerale în România comunistă”

A apărut volumul VI (şi ultimul) din seria „Experienţe carcerale în România comunistă”. Proiectul a demarat în 2007 şi şi-a propus, printre altele, realizarea şi publicarea de interviuri cu foşti deţinuţi politici. Interviurile urmăresc în special să prezinte abuzurile, torturile şi tratamentele inumane aplicate „duşmanilor politici şi de clasă” în timpul perioadei 1945-1989. În cadrul proiectului au fost realizate peste 190 de interviuri, în toate judeţele ţării şi în Bucureşti. 132 dintre ele au fost publicate în precedentele 5 volume. Ultimul volum are 428 de pagini şi cuprinde 11 interviuri realizate în Bucureşti cu Gheorghe Comşa, Gheorghe Cornea, Romana Georgescu-Bârlad, Vasile Iamandi, Christu Lapa, Dan Mizrahi, Eugen Otparlic, Traian Popescu (Macă), Dan Mugur Rusiecki, Gheorghe Stănică şi Marin Ţârdel.
Vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor foştilor deţinuţi politici care au înţeles demersul nostru şi au făcut eforturi deosebite pentru a rememora unele momente tragice din trecutul lor. Le sunt recunoscător, în numele meu şi al colegilor, cu atât mai mult cu cât realizăm dificultăţile majore prin care au trecut atunci când a trebuit să îşi amintească traumele îndurate în trecut. Regret, în acelaşi timp, că o parte dintre ei nu au mai apucat să vadă volumele tipărite.
Totodată doresc să le mulţumesc colegilor implicaţi direct în proiect, şi celorlalţi colegi de la IICCMER care au fost alături de noi şi ne-au ajutat pe parcursul ultimilor 5 ani.
    Cei interesaţi pot achiziţiona volumul şi de pe site-ul Editurii Polirom. Câteva fragmente din volum pot fi lecturate aici.
 

marți, 14 august 2012

Conferinţa: Cercetări istorice în legătură cu Episcopul Márton Áron - rezultate, probleme actuale şi planuri pentru viitor / "A Márton Áron-kutatás eredményei, aktuális kérdései és feladatai"


Conferinţa este organizată în satul natal al Episcopului Márton Áron, Sândominic, judeţul Harghita, şi are ca scop facilitarea dialogului şi cooperării între istorici şi laici preocupaţi de istoria recentă a Bisericii Catolice şi de personalitatea episcopului Márton Áron.
Conferinţa va avea loc între 23-25 august 2012 în sala de conferinţe a şcolii din comună.
Pentru cei interesaţi redau mai jos programul conferinţei în limba română. Mai multe detalii despre eveniment şi programul în limba maghiară se găsesc aici.

joi, 9 august 2012

A IV-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov


Cetatea Râşnov găzduieşte între 10 - 19 august 2012 un eveniment deja tradiţional – a IV-a ediţie a Festivalului de Film Istoric. Timp de 10 zile, publicul va putea asista la un maraton cinematografic (peste 40 de producţii) cuprinzând cele mai noi şi mai valoroase filme documentare şi de ficţiune, concerte, dezbateri şi conferinţe pe teme istorice.
Anul acesta, organizatorii au ales să oglindească în selecţia filmelor din festival şi în evenimentele speciale teme istorice importante: Atentatul terorist de la JO Munchen 1972, Jubileul Reginei Elisabeta a II-a, Insula Ada Kaleh, Sfârşitul lumii şi Transilvania.
Festivalul se va bucura de prezenţa unor invitaţi de marcă: Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegaţia Israelului la Munchen 1972, Cristian Ţopescu precum şi actorul Marius Manole.
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov îi invită pe cei interesaţi la o călătorie în timp, prin vizionarea unor filme care au ca subiect aceste momente istorice, dar şi cele mai noi producţii cinematografice cu temă istorică. Momente-portret vor fi dedicate actorilor Toma Caragiu şi Patrick Dewaere, cineastului Cristian Nemescu şi pilotului Ayrton Senna.
Atmosfera festivalului va fi completată prin 8 concerte speciale şi 2 expozitii tematice realizate în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român şi Biblioteca Judeteană Astra Sibiu. Spectatorii se vor bucura de concerte vocal-instrumentale de muzică veche, rock medieval, muzică tradiţională anatoliană, arabă şi evreiască, proiecţie de film mut acompaniată de muzică live.
Temele istorice vor fi prezente şi în selecţia apariţiilor editoriale prezentate la târgul de carte organizat pe întreaga perioadă a festivalului.
FFIR este organizat de Consiliul Local Râşnov, în parteneriat internaţional cu European Institute of Cultural Routes şi cu Asociaţia Mioritics. Accesul publicului este gratuit.
Evenimentele se vor desfăşura în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în centrul istoric.
Mai multe informaţii despre evenimente se pot găsi pe site-ul oficial al festivalului: www.ffir.ro.