StatCounter

luni, 15 aprilie 2013

Lansare de carte și expoziție de fotografie: „Transnistria. Temnița limbii române” Autori: Dan Gheorghe (text), Octavian Bâlea (foto)


„Cartea relatează lupta românilor din acest teritoriu, nu numai pentru existența ca neam, dar și democratizarea societății, care le poate garanta drepturi și libertăți pentru dânșii, dar și pentru locuitorii de alte etnii, cărora, într-o anumită măsură, de asemenea, le sunt lezate drepturile și libertățile la opinie.
Autorul cărții pune în lumină detalii tulburătoare, confesiuni de o mare emotivitate, care dezvăluie viața poporului nostru care suportă și azi presiunea unor împrejurări istorice vitrege. Sunt folosite materiale factologice culese din surse științifice, presa timpului, din documente oficiale, dar și din mărturisirile martorilor oculari – pătimași fără de voie.
Dragă cititor, din paginile acestei cărți, vei afla despre suferințele semenilor tăi, cetățeni europeni dintr-un spațiu geografic, care au fost sortiți la un destin mai dramatic decât al tău. Implică-te, nu fi indiferent, nu dă Doamne, dar poate să ți se întâmple și ție așa ceva. Dacă vom demonstra nepăsare, lipsă de responsabilitate mă întreb și te întreb: ce moștenire lăsăm viitoarelor generații din acest meleag mult pătimitor?” (Eleonora Cercavschi, martie 2013)
Invitați speciali: Eleonora Cercavschi, Ion Iovcev, Constantin Sucitu (directori ai școlilor românești din Transnistria).
Evenimentul va avea loc joi 18 aprilie, ora 18.30 la Clubul Țăranului, Șoseaua Kiseleff, nr. 3.
Un proiect editorial susținut de Grupul Filos.
Cei interesați de subiect pot participa și la dezbaterea: „Îngrădirea accesului la educație în Republica Separatistă Transnistreană”, care va avea loc vineri, 19 aprilie 2013, ora 19:00, la Librăria Predania (Str. Vulturilor 8 - zona Hala Traian). Invitați: Eleonora Cercavschi (Director Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” Grigoriopol, Președinte al Asociației „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova), Ion Iovcev (Director Liceul „Lucian Blaga” Tiraspol), Constantin Sucitu (Director Gimnaziul Corjova), Semcencova Ecaterina (Specialist principal la Ministerul Educației din Republica Moldova).

Niciun comentariu: