StatCounter

joi, 22 august 2013

Apariție editorială: Victor Moldovan, Memoriile unui politician din perioada interbelică

Volumul a apărut la editura „Presa Universitară Clujeană”, prin strădania prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta (directorul Spitalului Judeţean din Bistrița) şi a cercet. dr. Adrian Onofreiu (Arhivele Statului Bistriţa-Năsăud).
Despre autor



Victor Moldovan s-a născut la Bistriţa, pe 15 septembrie 1884. A studiat dreptul la Debreţin, Budapesta şi Cluj, unde a susţinut doctoratul, după care a fost avocat stagiar la Mediaş, pentru ca apoi să-şi deschidă birou de avocatură în Bistriţa, în anul 1912. A fost un partizan al unirii Transilvaniei cu România şi a deţinut mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, făcând parte din Partidului Naţional Român, Partidul Naţional Ţărănesc, Partidul Poporului. A ajuns secretar general al Frontului Renaşterii Naţionale (1938-1940) şi al Partidului Naţiunii în 1940, devenind până la sfârşitul regimului carlist al treilea om în stat. După Diktatul de la Viena a ieşit din viaţa politică.
Ca fost demnitar, secretar de stat la Ministerul de Interne în anii 1926-1927, dar şi pentru altele, Victor Moldovan a fost arestat în 11 mai 1950 şi a rămas în puşcăriile comuniste până în 1955.
A murit la 93 de ani, în Germania.
Informații preluate dintr-un articol semnat de Victor Stir și publicat în Mesagerul de Bistrița Năsăud.

Niciun comentariu: