StatCounter

duminică, 17 noiembrie 2013

Lansarea filmului documentar „George Manu - Rectorul din Zarca Aiudului”



Luni, 8 noiembrie 2013, ora 18.30, în Studioul Horia Bernea al Muzeului Țăranului Român va avea loc lansarea DVD-ului „George Manu - Rectorul din Zarca Aiudului” – un documentar ce prezintă viaţa deţinutului George Manu, un strălucit fizician, condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud.


La eveniment vor fi prezenţi academicianul Horia Scutaru, poetul şi fostul deţinut politic Demostene Andronescu, istoricul şi fostul deţinut politic Radu Ciuceanu, filosoful Sorin Lavric şi istoricul Silviu Moldovan.
În documentar, mărturiile celor care l-au cunoscut pe George Manu îi conturează figura luminoasă care rămâne vie în memoria tuturor celor care îl numeau, cu dragoste si respect, „profesorul”.
Foştii deţinuţi politici din Zarca Aiudului se considerau norocoşi dacă ajungeau să fie repartizaţi cu el în celulă. „Cea mai mare calitate a profesorului, mai mare chiar decât uriaşa sa memorie şi putere de muncă, era dragostea pe care o transmitea celor pe care îi încânta cu tezaurul lui de cunoştinţe” – îşi aminteşte fostul său coleg de celulă Gheorghe Jijie. „Această dragoste de a cunoaşte, transmisă din om în om – asemenea lumânărilor din seara Învierii, care se aprind de la una la alta – a inundat Zarca, apoi Aiudul şi apoi, prin cei plecaţi, toate închisorile, fiind una din formele cele mai puternice de rezistenţă – rezistenţa spiritului, învăţată de la el.”
Pentru mai multe informaţii: Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca. Persoană de contact: Ruxandra Popescu, telefon şi fax: 021.223.24.96, 0768430246; 0756595188
Informații preluate de pe site-ul Muzeului Țăranului Român.

Niciun comentariu: