StatCounter

vineri, 6 decembrie 2013

Proiecții de filme despre deportările din Bărăgan


Miercuri, 11 decembrie, ora 14, la Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului, intrarea dinspre Parcul Izvor, va avea loc prezentarea a două filme despre deportările din Bărăgan: Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească, de Claudia Florentina Dobre și Valeriu Antonovici și Fericita întristare a lui Visky András, de Jon Gostin (TVR Cultural şi TVR2, film premiat de Uniunea cineaştilor din România cu premiul UCIN pentru film de televiziune în 2011).
Intrarea este liberă.
Mai multe detalii despre filmul „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească”:
În 2010, proiectul „Memoria deportărilor din România realizat de Fundaţia Culturală „Memoria în parteneriat cu Fundaţia Academia Civică, prin intermediul Programului Europa pentru cetăţeni. Acţiunea 4: Memoria europeană activă, a înregistrat ecouri pozitive atât în România cât şi la Bruxelles.
În cadrul eforturilor de a prezenta şi promova fenomenul deportării în România se înscrie şi filmul documentar memorial realizat de Claudia-Florentina Dobre şi Valeriu Antonovici intitulat „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească. Documentarul, cu un profil antropologic pronunţat, se axează pe amintirile celor ce au experimentat drama deportării în Bărăgan. Filmul se bazează pe 14 interviuri de tip istorii de viaţă ce pornesc de la interesul arătat de către realizatori pentru fenomenul deportării din noaptea de Rusalii a anului 1951. În aceea seară de iunie, peste 44.000 de oameni au fost deportaţi din zona Banatului şi Olteniei în stepa românească ce se întindea în sud-estul României, pe teritoriul actualelor judeţe Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Brăila.
Documentarul doreşte să creeze o punte între memoria acestui eveniment şi istoria represiunii comuniste ce a făcut din dislocarea familiilor şi persoanelor indezirabile o metodă de persecuţie care a dus timp de 4 ani la moartea a mai bine de 1.000 de oameni, copii, tineri, bătrâni.
Filmul încearcă o reconstituire atât a istoriei deportării cât şi o reînviere prin intermediul amintirilor a unui moment important al represiunii de tip stalinist din România anilor ’50.

Niciun comentariu: