StatCounter

duminică, 15 martie 2015

Apariție editorială: Manuela Camelia Sava, Experiența închisorii politice în memorialistica feminină


Volumul apărut în 2014 la editura ProUniversitaria, București, a fructificat o teză de doctorat susținută la Facultatea de Litere de la Universitatea din București.
Pornind de la noțiuni teoretice care sunt specifice domeniului istoriei, teoriei și criticii literare, autoarea definește paradigma memorialisticii în care se încadrează și literatura carcerală, oprindu-se cu precădere asupra memoriilor, amintirilor, jurnalelor – acolo unde a fost cazul – femeilor foste deținute politice. Acestea au avut același parcurs al experienței încarcerării pe motive politice: arestarea, ancheta, tortura, procesul și detenția, suferind pe nedrept, ca și bărbații foști deținuți politici.

Sunt tratate câteva cazuri ale  unor femei care au trecut prin experiența închisorii: Lena Constante, Adriana Georgescu, Nicole Valery-Grossu, Aspazia Oțel-Petrescu, Alice Voinescu; de asemenea, memoriile lui Annie Bentoiu din perspectiva analizei obsedantului deceniu, ieșind la iveală condiția femeii în societatea românească postbelică; dar cea mai cutremurătoare dramă se regăsește în experiența deportării Aniței Nandriș Cudla, care supraviețuiește împreună cu cei trei băieți ai săi în Siberia, reușind să se întoarcă în satul natal după 20 de ani.
Cartea mai cuprinde un capitol interesant, o analiză a coordonatelor spațiului carceral, atât în cazul femeilor deținute pe motive politice, cât și în cazul bărbaților foști deținuți politici, accentul căzând pe elemente simbol ca: foamea, frigul, tortura și boala, timpul, credința și creația în spațiul celular, libertatea.
Tonul angajant, atașarea față de subiect a autoarei, dar și stilul limpede, cu o ținută literară sunt câteva puncte  care recomandă această scriere drept o „piesă” la dosarul istoriei românilor din perioada 1945-1965.

Niciun comentariu: