StatCounter

luni, 4 ianuarie 2016

Apariție editorială: Anna Wittmann, Coşmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial. După relatările lui Friedrich (Fred) Umbrich


„Anna Wittmann prezintă cu mult curaj incredibila poveste a supravieţuirii lui Fred Umbrich, o supravieţuire aproape imposibilă.
Povestea lui Fred începe cu tinereţea senină a eroului, petrecută într-un sat săsesc din Transilvania între cele două mari războaie ale secolului trecut. Izbucnirea războiului pornit de Hitler transformă pentru totdeauna patria lui Fred, iar pe acesta îl aruncă în mijlocul unui adevărat coşmar: războiul din Balcani.
Puţini cititori cunosc amănunte despre complicatul teatru de război balcanic, şi încă şi mai puţini vor fi citit relatări despre perioada ocupaţiei germane în Iugoslavia făcute din perspectiva unui tânăr soldat combatant.



Experienţa năucitoare a luptelor duse din tranşee, nesfârşitele misiuni de patrulare prin munţi, episodul salvării cu ajutorul tancurilor lui Rommel aflate în retragere, fuga în ultimul moment a lui Tito, înaintarea nimicitoare a trupelor ruseşti – sunt doar câteva dintre întâmplările pe care cititorul le va descoperi în această foarte palpitantă biografie istorică. 
 Dar condeiul Annei Wittmann ne poartă şi mai departe, şi mai adânc, într-un teritoriu neexplorat, cel al experienţei trăite de Fred în lagărele de concentrare, lagăre a căror existenţă este negată de Aliaţi până în ziua de astăzi...
Anna Wittmann predă literatura engleză în Edmonton; de asemenea, este interesată de experienţele trăite de victimele lagărelor de concentrare.
Actualmente Fred Umbrich este pensionar şi trăieşte în noua sa patrie, Canada.”
Mai multe detalii despre carte pe site-ul editurii Cartier.

Niciun comentariu: