StatCounter

sâmbătă, 24 septembrie 2016

Apariție editorială: History of Communism in Europe, vol. 6/ 2015, cu tema (Dis)Embedding. The Institutionalization of the Social Memory of Totalitarian Pasts: Practices, Politics, Arts


„Europa secolului XX s-a confruntat cu diverse forme de regimuri autoritare sau chiar totalitare. Europa secolului XXI urmăreşte să construiască societăţi democratice şi să înveţe din luptele trecutului, un demers care implică, pe de o parte, o privire atentă şi sinceră asupra istoriei, precum şi o muncă dedicată instituţionalizării diverselor memorii colective din comunităţile europene, pe de altă parte. Întrebarea referitoare la modul în care să ne raportăm la memoria traumatică continuă să stârnească numeroase dezbateri.

Volumul încearcă să adune câteva răspunsuri pertinente, modele sau întrebări utile privind gestionarea relaţiei dificile dintre practicile de memorie, instituţionalizarea lor şi mixul de politici din această ecuaţie deja complicată. Cum conceptualizăm, interpretăm, reprezentăm şi elaborăm o versiune precisă a trecutului, în cazul în care există aşa ceva? Cum includem toate glasurile care trebuie să se facă auzite? Este nevoie să limităm implicarea factorului politic? Care este rolul societăţii civile în gestionarea trecutului?”
Mai multe detalii despre volum pe site-ul IICCMER, de unde am și preluat informațiile de mai sus.

Niciun comentariu: