StatCounter

sâmbătă, 24 septembrie 2016

Apariție editorială: Vadim Guzun, Valeriy Vlasenko (editori), Anchetat de SMERȘ: asul SSI și liderul emigrației ucrainene din România în dosarele SBU, 1944-1947


Volumul „reprezintă rezultatul continuării cercetării destinului tumultuos și tragic al unuia dintre cei mai importanți ofițeri de informații ai Armatei Române, în același timp lider al emigrației ucrainene de orientare naționalist-democrată din România – Hnat Ermilovici Porohivski. 


Documentele incluse în volum au fost identificate în Arhiva Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), fiind preluate de la fostul KGB de pe lângă Consiliul de Miniștri al RSS Ucrainene. Kievul preluase dosarele anchetei de la KGB al URSS, iar acesta din urmă – de la Direcția Generală de Contrainformații «SMERȘ» din cadrul Comisariatului Poporului pentru Apărare al URSS.
Culegerea acoperă intervalul cuprins între momentul răpirii lui Hnat Porohivski de către contraspionajul militar sovietic pe teritoriul României (noiembrie 1944) și momentul condamnării sale pe teritoriul URSS (decembrie 1947), aducând o serie de informații inedite privind istoria spionajului român, a relațiilor româno-ucrainene și cea a relațiilor româno-sovietice.
În completarea surselor din fostele arhive sovietice, s-a inclus o secțiune cu o serie de facsimile și fotografii inedite din arhiva personală a fiicei locotenent-colonelului Porohivski (general-maior al Armatei Ucrainene în exil) - Olga Porohivska.”
Mai multe detalii despre volum pe blogul lui Vadim Guzun, de unde am și preluat informațiile de mai sus.

Niciun comentariu: