StatCounter

luni, 27 noiembrie 2017

Lansare de carte: Florin Abraham, Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History

Marţi, 28 noiembrie 2017, ora 16.00, la Casa Titulescu (Șoseaua Kiseleff, nr. 47) va avea loc lansarea cărţii Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History, de Florin Abraham. Volumul a apărut la Bloomsbury Academic, London, New York.
Vor susține alocuţiuni: Prof. univ. dr. Daniel Barbu; Prof. univ. dr. Alexandru Radu.
Moderator: Prof.univ.dr. Adrian Năstase.
Cei interesați de volum pot găsi mai multe informații aici.

miercuri, 22 noiembrie 2017

Apariție editorială: Marin Pop, Corneliu Coposu și exilul românesc sub lupa Securității. Documente și corespondență

A apărut la editura Universitaria volumul Corneliu Coposu și exilul românesc sub lupa Securității. Documente și corespondență, care tratează două teme importante: exilul românesc din perioada comunistă și personalitatea liderului țărănist Corneliu Coposu.

luni, 20 noiembrie 2017

Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu - un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate - ediţia a II-a, adăugită


„Această carte mărturisește nu doar despre persecuțiile la care a fost supus un preot greco‑catolic care nu voia să renunțe la credința sa (din punctul acesta de vedere cartea de față prezintă un destin arhetipal, reprezentativ pentru majoritatea greco‑catolicilor), cât mai ales despre rezistența pe care el a opus‑o presiunilor de tot felul (delațiuni, amenințări, amenzi, înscenări, ani de închisoare, izolare publică, singurătate).

A apărut volumul IX/2017 al revistei „Archiva Moldaviae”

A apărut volumul IX/2017 al revistei „Archiva Moldaviae”. „Cele 510 pagini conțin studii de istorie, documente, recenzii, note bibliografice și prezentări ale vieții științifice. Cei 22 de autori au atins subiecte variate: 

vineri, 17 noiembrie 2017

Evenimente/Lansări de carte cu tematică de istoria comunismului / istorie recentă la „Târgul internaţional de carte Gaudeamus 2017”, 22-26 noiembrie 2017

Cei interesaţi pot găsi aici programul oficial al evenimentelor editoriale de la Târgul Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură” 2017, ce are loc la Pavilion Central Romexpo între 22-26 noiembrie 2017.
Am făcut şi o selecţie a evenimentelor care au legătură cu istoria comunismului / istoria recentă. Probabil sunt mai multe, dar pentru că nu sunt descrise cărţile, nu am putut să-mi dau seama de asta. Selecţia o găsiţi mai jos:

sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Apariție editorială: Dan Culcer, Cenzura în comunismul real, vol. I-II


„Cartea prezintă și analizează documente de arhivă privitoare la activitate cenzurii în România, de la instalarea regimului colonial comunist până la desființarea Direcției Generale a Presei și Tipăriturilor, în 1977, comentate din perspectiva experienței de redactor sub «ghilotina» cenzurii și auto-cenzurii la revista „Vatra”.

miercuri, 8 noiembrie 2017

Apariție editorială: Cornel Jurju, Doina Cornea - Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism


Mă bucur să semnalez o apariție editorială de excepție semnată de Cornel Jurju: Doina Cornea - Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziție în comunism.
Volumul este structurat în două părți: prima (având mai multe capitole), are un caracter introductiv și își propune „o încercare de (re)asamblare a «cazului» Doina Cornea în condiționările biografice personale și de familie, dar și în contextul istoric în care acesta a apărut (național și internațional). Sunt reluate „teme edite, dar și unele mai puțin cunoscute care pun în evidență atât dubla calitate de opozant – al comunismului și postcomunismului – cât și aspecte din anii copilăriei, adolescenței, tinereții, în care s-a clădit personalitatea Doinei Cornea.”

vineri, 3 noiembrie 2017

miercuri, 1 noiembrie 2017

Apariție editorială: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Oana Mihaela Tămaș (coord.), Între pasiune și profesie. Istoriografia românească la început de mileniu

Volumul reunește studiile prezentate în plenul Congresului Național al Istoricilor Români, 25-28 august 2016, organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” în colaborare cu Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Apariție editorială: Cristian Vasile (coord.), "Ne trebuie oameni!" Elite intelectuale și transformări istorice în România modernă și contemporană





Această carte se dorește a fi o analiză asupra unui proiect societal și intelectual de generare, reconversie și supraviețuire a elitelor academice și profesionale românești de la finalul secolului al XIX-lea până în contemporaneitate.

Apariție editorială: Apostolos Patelakis, Războiul civil din Grecia (1946 – 1949) și emigranții politici greci în România (1948-1982)

„Războiul Civil (1946 – 1949) a fost una dintre paginile cele mai dramatice ale istoriei grecești din secolul al XX-lea. În timp ce în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea covârșitoare a țărilor aliate priveau cu optimism spre viitor, Grecia intra într-un catastrofic război fratricid.