StatCounter

marți, 30 decembrie 2014

Apariție editorială: Tudor Călin Zarojanu, Cristian Fulger (editori), Seniorul Corneliu Coposu

„Corneliu Coposu nu va dispărea atâta vreme cât în România vor exista luptă şi viaţă politică. Pentru că a fost un simbol, iar simbolurile nu dispar atâta vreme cât este nevoie de ele. Iar de amintirea lui Corneliu Coposu va fi nevoie cât vor exista la noi moravuri balcanice, şmecherie, duplicitate, politicianism.
Din păcate, misiunea lui Corneliu Coposu va fi, deci, de lungă durată. Va fi un simbol care va deranja pe toată lumea deopotrivă: pe cei de la putere, care vor avea insolenţa să încerce să şi-l anexeze postum (aşa cum au obişnuit să procedeze cu toate victimele lor, de la Brâncuşi la Brătieni şi de la Enescu la Maniu), dar şi pe cei ce se prefac a face (sau fac) o opoziţie de faţadă.”

„Cartea de faţă este o încercare – aproape disperată – de a reconstitui cât mai exact momentele semnificative din viaţa celei mai importante personalităţi politice pe care generaţia mea, a celor născuţi în anii ‘50, a avut norocul să o vadă aievea.
Direct sau indirect, l-am cunoscut cu toţii pe Corneliu Coposu şi, deşi este foarte puternic imboldul de a descrie ce a însemnat pentru fiecare dintre noi – în primul rând, ca exemplu de moralitate –, nu cred că mai e nevoie să spunem ce fel de om era. În schimb, pentru a-l înţelege cu adevărat – şi nu numai pe el, ci şi perioada în care a trăit –, am pornit de la ideea că ar fi binevenită o recapitulare a faptelor.“ (Tudor Călin Zarojanu)
Informații preluate de pe site-ul editurii Humanitas, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: