StatCounter

miercuri, 26 iunie 2019

Apariție editorială: Cosmin Budeancă (ed.): Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Alba. Interviuri


Volumul are 286 de pagini și conține 23 de interviuri realizate în perioada 2004-2010 în orașul Sebeș și în localitățile rurale Berghin, Câlnic, Gârbova, Mănărade, Petrești și Șona. Ele au fost au fost realizate de editor și de o serie de colegi și studenți din cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj (Denisa Bodeanu, Valentin Orga, Anamaria Mara, Delia Sântămărian).

Interviurile (alături de altele, nepublicate) au stat la baza volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județeleHunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, publicat în 2016 la Editura Cetatea de Scaun.
Prin intermediul acestor mărturii, obținute cu instrumentarul specific istoriei orale, se obține o amplă imagine a relației dintre românii și germani pentru perioada cuprinsă între 1918 și anii 2000. Sunt prezentate, printre altele, ocupațiile germanilor în perioada interbelică, prezența lor în viața politică a României, impactul național-socialismului, deportarea în Uniunea Sovietică, problemele din anii comunismului, emigrarea înainte și după 1989, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc.
Cei interesați pot comanda volumul pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun.

Niciun comentariu: